Tineri zilelor noastre prefera diferite moduri pentru linistire, iar unul din ele este muzica mentionand ca ascultand muzica ei se relaxeaza, se linistesc Parintele Paisie Aghioritul, spune ca un tanar care sustine acest lucru, nu stie ce este adevarata liniste. Linistea inseamna sa nu auzi nimic, dar mai ales daca in aceasta liniste Il chemi si pe Hristos, atunci cu timpul incepi sa gusti din minunatiile raiului, pe care le-a pregatit Dumnezeu omului, inca din aceasta viata.
Asa precum am amintit mai sus, principalul mijloc pe care il adopta omul pentru linistire este muzica, iar in urmatoarele randuri amintim cateva argumente, pro si contra muzicii.
Muzica care ne-o ofera televizorul, radioul, precum si telefonul mobil, are o influenta asupra omului, in masura in care acesta asculta muzica. Pentru ca sa intelegem mai bine ce influenta are muzica asupra noastra, voi incerca sa fac o asemanare cu aceasta si anume: atunci cand primim o metanie de la o anumita persoana, lucrata de ea si o folosim, daca suntem atenti starea pe care a avut-o cel care a lucrat-o se transmite celui care o foloseste si anume. daca a avut o stare de pace si a facut metania cu rugaciune, acea stare i se transmite celui care o foloseste, in schimb daca a avut o stare de neliniste si stres, starea respectiva o va avea si persoana care se roaga cu metania.
Asemenea se intampla si cu muzica. Starea pe care o are cel care interpreteaza, se transmite celui care asculta. Ca sa ne dam mai bine seama de acest lucru, sa ascultam un gen de muzica, rock sau manele si apoi sa ne punem la rugaciune si vom vedea rezultatele.
Acum ne vom intreba ce gen de muzica sa ascultam ? Raspunsul ni-l da Parintele Porfirie Kavsokalivitul traitor in Sfantul Munte Athos ,, e bine sa asculti muzica, dar mai presus de toate se afla muzica bizantina (religioasa), fiind ca nu tulbura sufletul, ci il odihneste si-l uneste cu Dumnezeu. Daca tii totusi, cu tot dinadinsul, poti sa asculti si muzica laica, dar e de preferat sa asculti muzica fara cuvinte''.
In muzica religioasa se intampla acelasi lucru , ca si in cea profana si anume cel care canta in biserica trebuie sa fie foarte atent , pentru ca el transmite starea de rugaciune celor care se afla in biserica, dar tot parintele Porfirie vine si completeaza aceasta idee spunand ,, sa canti smerit, fara pretentii, fara miscari neregulate ale mainilor si fara sa salti psaltirea. Sa te uiti mereu la strana si sa nu vorbesti cu cel de langa tine, sa traiesti cea ce canti ca sa poti astfel transmite si celor prezenti, starea de evlavie''.
Acum ne punem urmatoarea intrebare, de ce tocmai in biserica s-a introdus cantarea, pentru ca slujbele se pot si citi, nu numai canta. Sfintii Parinti spun despre cantare, ca pentru noi cei neexprerimentati duhovniceste este o carja, sa ne adunam mai usor mintea la rugaciune. Insa pentru parintii care au ajuns la desavarsire, muzica pentru ei este o piedica, iar ca sa demonstrez cea ce am spus, va dau exemplu staretului varsanufie de la Optina, care a studia cu temeinicie muzica, a fost mare iubitor de muzica, dar dupa ce sa facut monah a constatat desertaciunea ei zicand: ,, De acea muzica nu este folositoare nici acelora care psalmodiaza , daca ei canta bine si umple de slava desarte daca nu de dezamagire si amaraciune. notele leaga pe cantaret de maini si de picioare. In timpul cantarii nu este nici o creatie libera, nici sentiment, nici rugaciune. Atunci sufletul tace si se aude numai voci placute. Fara inteles, fara continut, cuvintele isi pierd insemnatatea lor si nimeni nu mai este atent la ele, iar rugaciunea nu se face''.
Noi nu am ajuns la asemenea masura duhovniceasca si de aceea avem nevoie de cantare in biserica, avem nevoie de ajutoare, de aceasta carja, pentru a ne aduna mai usor mintea la rugaciune. Dar pentru ca muzica sa nu fie seaca fara continut, trebuiesa transmitem impreuna cu cantarea si har, pe care omul il primeste in dar de la Dumnezeu prin Duhul Sfant.
Concluzionand cea ce am spus pana acum, muzica in sine nu este un lucru rau, devine rau atunci cand observam ca nu ne linisteste un anumit gen de muzica, adica persoana care interpreteaza , nu transmite o stare negativa si noi continuuam sa gustam din acea caramea, care la guste este foarte dulce, iar odata ajungand in organism vatama si nu numai ca vatama, dar o data ce si-a facut radacini, cu greu o putem indeparta.
Sa luptam inca de pe acum pentru a dobandi linistea sufleteasca si sa indepartam tot stresul si nelinistea, deoarce chiar asa pacatosi cum suntem, daca am ajunge in rai, pentru ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputina, nici acolo nu ne vom linisti, daca nu ne vom face viata rai inca de pe acum, departand de la noi tot cea ce vatama si ne desparte de Dumnezeu.
Seicean Marius
Bien fait! Bon courage a continuer!
RăspundețiȘtergereMi-a facut placere sa citesc blogul vostru. Promit "sa ma abonez" daca o sa mai aveti articole interesante.
prof. Amelia Groza
Cine e administratorul acestui blog ?
RăspundețiȘtergereSuper tare !
M-am gasit si pe mine! Defapt is chiar in cap de lista ! :-))))